2. 5. 2024   |   svátek má Zikmund
 

Rozpíčky paní hajné

Název Množství a jednotka
hladká mouka 500 g
droždí 1 kostka
cukr krupice 70 g
mléko 250 ml
vejce 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

náplň

Název Množství a jednotka
rozinky 50 g
nasekané ořechy 50 g
marmeláda 250 g
rum 3 lžíce
mléko na potření
Zobrazit všechny ingredience
Kuchyně: česká
Příprava: 01 h. 50 min.
Vaření: 25 min.
Jarča



Postup
Rozinky zalijeme rumem a necháme nabobtnat.
Nasekáme vlašské ořechy.
Připravíme si kvásek. Do hrníčku dáme trochu vlažného mléka, lžičku cukru, trochu mouky a rozdrobené droždí. Promícháme a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme mouku, špetku soli, zbylý cukr, vejce, rozpuštěné máslo, zbylé mléko a vzejitý kvásek. Zaděláme těsto a dáme ho kynout.
Nabobtnalé rozinky a nasekané ořechy vmícháme do povidel nebo marmelády. Dochutíme trochou skořice.
Nakynuté těsto rozválíme na plát 5 mm, přikryjeme utěrkou a čtvrt hodiny necháme odpočinout. Pak vykrajujeme kolečka o průměru asi 8 cm. Doprostřed dáme lžičku marmelády, přehneme napůl a okraje dobře přitiskneme.
Necháme na plechu kynout ještě čtvrt hodiny, pak je potřeme mlékem a pečeme asi 20 minut. Horké posypeme cukrem a skořicí.


Další fotografie
 


RECEPTY

Ředkvičková polévka

Postup: Svazek ředkviček očistíme, necháme i pár pěkných listů. Ředkvičky nakrájíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Polévka ze zelených fazolek

Postup: Fazolky i s nálevem dáme do hrnce, přidáme brambory nakrájené na kostičky,... zobrazit recept

RECEPTY

Pudink s jogurtem

Postup: Uvaříme pudink z půl litru mléka, pudinkového prášku a 3 vrchovatých lžic... zobrazit recept

RECEPTY

Těstovinový salát s kuřecím masem a kukuřicí

Postup: Těstoviny (vrtulky) uvaříme v osolené vodě. Mezitím si nakrájíme na kostičky... zobrazit recept

RECEPTY

Špenátová polévka

Postup: Špenát povaříme v osolené vodě, přidáme na kostičky nakrájené brambory, na... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

U Pečeného Kolena

Říká se, že láska prochází žaludkem. Proto věříme, že si naši restauraci...